U bent hier

Van Doesburghuis wordt rijksmonument - en dat is vrij uniek

woensdag 20 maart 2019 - 14:18

Gerestaureerde voorkamer in het Van Doesburg-Rinsemahuis. Theo van Doesburg gebruikte verschillende tinten van dezelfde kleuren in de diverse kamers, vanwege de lichtinval. Foto: Museum Dr8888.

Het Van Doesburg-Rinsemahuis (VDRH) in Drachten krijgt de status van rijksmonument. Aanwijzingen tot rijksmonument uit de periode 1850-1940 komen nog maar zelden voor. Maar het VDRH is zo bijzonder dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die toch heeft gedaan. Op 21 maart wordt het officiële rood-witte bordje feestelijk op de gevel aangebracht. De viering, met toespraken, is vanaf 15.00 uur in Museum Dr8888, Museumplein 2, Drachten. 

Het Van Doesburg-Rinsemahuis geldt als erfgoed van de moderne tijd. 'De Stijl neemt in de afgelopen eeuw een belangrijke plaats in. De kunststroming was toonaangevend, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa,' aldus Mariël Polman, specialist kleur en schilderingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Afgelopen jaren was Polman – met andere deskundigen – nauw betrokken bij de restauratie en inrichting van het Van Doesburg-Rinsemahuis. Klik hier voor meer foto's.

Vanuit Museum Drachten worden rondleidingen naar en door het Van Doesburg-Rinsemahuis georganiseerd, kijk op: www.museumdrachten.nl

Bron: Leeuwarder Courant, 20 maart 2019, p. 28.

Reacties