Terugblik symposium Museum Guides Now!

maandag 27 november 2017 - 13:55

Tijdens het tweedaagse symposium op 6 en 7 november 2017 stond het vak rondleiden en de professionalisering van rondleiders en rondleidingen in kunst- en historische musea centraal. Aanleiding was de afronding van het vierjarig onderzoeksproject ‘Rondleiden is een vak’ van de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. In dit onderzoek zijn competenties gedefinieerd en werkbare methoden ontwikkeld die de evaluatie en professionalisering van museale rondleidingen ten goede komen.

Museumexperts en wetenschappers presenteerden en bediscussieerden innovatieve benaderingen ten aanzien van rondleiden en methoden voor de verdere professionalisering van rondleiders. Keynotes van onder andere Dr. Viv Golding (School of Museum Studies, Universiteit van Leicester) en Sandra Jackson-Dumont (Hoofd Educatie, Metropolitan Museum of Art, New York) boden de aanwezigen nieuwe inzichten, evenals de discussiesessies en rondleidingen in de drie organiserende musea.

De publicatie Rondleiden is een vak kan binnenkort via het Rijksmuseum besteld worden.