RCE-onderzoek: een test voor plastics

donderdag 30 november 2017 - 14:52

Sophie de plastic giraf, foto: Roel Siebrand

In het Ateliergebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam ontwikkelen onderzoeker Suzan de Groot en haar collega's een methode voor de identificatie van zo'n twintig soorten veelvoorkomende plastics. Het is een tweejarig project dat afgelopen april 2017 begon. Vanuit de musea kwamen bij de RCE veel vragen binnen over de conservering en restauratie van plastics in hun collectie. Moet je die bijvoorbeeld luchtdicht bewaren of juist niet. 'Natuurrubber zonder zuurstof,' zegt De Groot, 'maar celluloseacetaat moet je juist niet luchtdicht verpakken.' Dan moet je natuurlijk wel eerst weten met welk soort kunststof je te maken hebt. Met de test die de RCE samen met de Stichting Behoud Moderne Kunst nu aan het ontwikkelen is, kan iedereen straks door goed te ruiken, voelen, kijken en horen (plus eventueel wat extra onderzoek), zelf bepalen welk soort plastic een museum in huis heeft. En hoe ermee om te gaan.

Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek, of mail naar Suzan de Groot.