U bent hier

RCE-bruiklenen voor de tentoonstelling over Johan de Vries

donderdag 5 april 2018 - 13:08

'Kee', Johan de Vries, olieverf, doek, h. 178 cm, b. 129 cm, 1930. Foto: Freelensmedia, Wim Zandbergen.

Dit voorjaar is er in het Katwijks Museum een tentoonstelling gewijd aan de vergeten kunstenaar Johan de Vries (1892-1982) – met maar liefst 50 bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij was een van de laatste schilders die in Katwijk woonde en werkte. Zijn portretten onderstrepen de kwetsbaarheid van het leven. ‘Pijnlijk nauwgezet realisme’, noemde de maker zelf zijn werk. 

Johan de Vries woonde van 1927 tot 1930 in Katwijk en verhuisde daarna naar Wassenaar. Hij was opgeleid als decoratieschilder en hij bewonderde al vroeg het werk van Vincent van Gogh. Het leerde hem de innerlijke mens kennen. Het was de muziek van Wagners Parsifal die de jonge kunstenaar stimuleerde tot visioenen van ongekende krachten en helderheid; ook filosofie boeide hem uitermate. Door deze invloeden gaat De Vries zich meer richten op het innerlijk van de mens in plaats van op de visuele werkelijkheid. Hij geeft dit vorm in een helder realisme en met een sterke symbolische ondertoon.  

Confronterende portretten

Het werk dat hij in de periode van 1920 tot 1937 maakte werd goed ontvangen door gezaghebbende kunstcritici en hing in menig kunstzaal in het land. Landschappen en stillevens maken onderdeel uit van zijn brede oeuvre. Maar ook confronterende portretten die de kwetsbaarheid van het leven of juist de absurditeit lijken te onderstrepen. 

Na de oorlog raakt het werk van de Vries in de vergetelheid. Een groot deel van zijn werk werd geschonken aan de Dienst Verspreide Rijkscollecties, tegenwoordig de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hier wordt het sindsdien zorgvuldig bewaard. Voor de tentoonstelling in Katwijk zijn 50 werken in bruikleen gegeven. 

'Johan Marinus de Vries (1892-1982). Symbolisch realisme', Katwijks Museum, tot en met 23 juni 2018.

Lees ook het artikel op pagina 8 en 9 in het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Reacties