RCE-bruiklenen te zien in Dordrechts Museum

dinsdag 20 november 2018 - 14:24

Ferdinand Bol, 'Abraham ontvangt drie engelen', 1655-1669, 404 × 282 cm.

Dit weekend opende Koning Willem Alexander in het Dordrechts Museum de tentoonstelling 'Werk, Bid en Bewonder. Nieuwe kijk op kunst en calvinisme'. Drie van de werken die daar te zien zijn, zijn bruiklenen uit de collectie die de RCE beheert. Waaronder het olieverf op doek 'Abraham ontvangt drie engelen' van Ferdinand Bol dat prominent aanwezig is vanwege de afmetingen: 404 × 282 cm.

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten.  Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst? In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht.

Bewonder het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum is nog te zien t/m 26 mei 2019.