U bent hier

Oud theaterdoek bevat chroom-6

donderdag 15 augustus 2019 - 12:35

Het historische achterdoek met de artdecofoyer van het Amsterdamse Theater Tuschinski meet zes bij negen meter. Foto: Gemeente Breda

De verf op een recent teruggevonden theaterdoek uit de jaren dertig bevat het gevaarlijke chroom-6. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het doek is twee jaar geleden ontdekt bij de verbouwing van de Casino-bioscoop in Breda tot een zogeheten foodhall. De vondst werd op veertien meter hoogte gedaan, in de toneeltoren.

De bioscoop uit 1933 fungeerde aanvankelijk ook als theater. Het historische achterdoek meet zes bij negen meter. Op de ene kant is de weelderige artdeco-foyer van het Amsterdamse Theater Tuschinski geschilderd. Op de andere kant staat een kleurrijke tuin. De schilderingen zijn gemaakt door decorontwerper Jaap van Dam. Oude theaterdoeken zijn zeldzaam. Ze werden voor een bepaalde voorstelling gemaakt en daarna weggegooid of overgeschilderd.

Afgezien van wat waterschade verkeerde het decor in goede staat. Maar om de conservering en restauratie goed aan te pakken wilden de gemeente Breda en de restaurator onder meer weten welke pigmenten Van Dam heeft gebruikt. De Rijksdienst achterhaalde dat er zich chroomgeel en chroomoranje onder bevinden. Die zijn giftig en kankerverwekkend, omdat ze lood bevatten. Er zit bovendien chroom-6 in, dat de laatste tijd veel in het nieuws is vanwege de gezondheidsrisico’s.

Op het doek kan dat geen kwaad, maar bij afschilferen kun je het via de luchtwegen binnen krijgen. Een belangrijk advies van de Rijksdienst is dan ook dat de restaurator zich bij het werken aan het doek goed tegen losgelaten verf beschermt. Voor museumbezoekers is er gelukkig geen gevaar, ook niet als er chroom-6 in een schilderij verwerkt is. Maar het is nog onbekend waar het bijzondere achterdoek te zien zal zijn, want de plannen voor de restauratie zijn nog niet concreet. 

Inez van der Werf, specialist conservering en restauratie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, verrichtte dit onderzoek.

Reacties