Oproep 'Bijdrage Samenwerking Musea' – deadline: 30 september 2019

donderdag 20 juni 2019 - 12:48

De mobiele tour 'Lichtspoor' is een samenwerking van NEMO, Museum Boerhaave en Teylers Museum waarin objecten uit het ene museum worden gekoppeld aan objecten uit de andere musea. Dit initiatief ontving van het Mondriaan Fonds de Bijdrage Samenwerking Musea.

Bijdrage Samenwerking Musea. Voor wie en wat?

Graag wil het Mondriaan Fonds musea stimuleren van deze regeling gebruik te maken. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 30 september 2019. Die regeling is bestemd voor musea en bedoeld als bijdrage voor gezamenlijke initiatieven die het gangbare overstijgen; de relatie tussen de burger en cultureel erfgoed versterken; een duurzaam karakter hebben, voorbeeld stellend en navolgbaar zijn door anderen en uiteindelijk leiden tot een sterkere museale sector. Het gaat daarbij om de volgende thema’s:

• educatie
  • publieksbereik
  • zichtbaarheid
  • wetenschap
  • digitale mogelijkheden
  • collectiebeleid

Een bijdrage kan ook worden ingezet voor haalbaarheidsonderzoeken gericht op samenwerking zoals: verregaande vormen van samenwerking of fusie voorbereiden; specifieke expertise die leidt tot nauwere samenwerking op voornoemde gebieden inhuren; best practices onderzoeken; intensieve (internationale) samenwerking opzetten.

Doel is het stimuleren van bijzondere en duurzame samenwerking van musea onderling al dan niet met andere maatschappelijke partners.

De hoogte van een Bijdrage Samenwerking Musea wordt per aanvraag vastgesteld. De bijdrage van het Mondriaan Fonds is maximaal 40 procent van de projectkosten, bij een haalbaarheidsonderzoek is dit 70 procent.

Klik hier voor meer informatie, voorwaarden, aanvragen, voorbeelden van eerdere toekenningen, contact en checklist.

Lees ook het interview met directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag over de samenwerking met collega-musea in het buitenland, waarvoor hij een bijdrage kreeg. En een gesprek met Mila Ernst, coördinator Modemuze over het online archief een samenwerking tussen twaalf musea. Plus: mooie voorbeelden van samenwerkingen tussen musea en erfgoedinstellingen.

Video
Het Maritiem Museum Rotterdam maakte via de Samenwerkingsregeling de tentoonstelling 'Offshore Experience' en werkte o.a. samen met Erasmus Universiteit, Het Scheepvaartmuseum Amsterdam (met de VU) en de Leerstoel Zeegeschiedenis (Universiteit Leiden).