U bent hier

Op een hoogwerker in de Zuiderkerk in Enkhuizen

dinsdag 30 juli 2019 - 11:54

Het gewelf van de Zuiderkerk in Enkhuizen wordt tot in de kleinste details bestudeerd.

Soms loop je in een een kerk en denk je, wat zou ik het plafond graag eens van dichtbij willen bekijken. In de Zuiderkerk in Enkhuizen bekruipt je dat gevoel nog meer. Het hele gewelf van de kerk (verdeeld in twee beuken) is in 1485 beschilderd met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament. In totaal zijn er 54 schilderingen met in totaal een oppervlakte van 1300 vierkante meter. 

Telkens is bij een scène uit het Nieuwe Testament een voorstelling uit het Oude Testament gekozen die wat betekenis en beeld betreft bij elkaar passen. Naast de hel, de hemel zijn ook David en Goliath te herkennen, en Samson bij de poorten van de stad Gaza. Helaas zijn de schilderingen vanaf de grond niet meer zo best zichtbaar. Na een paar honderd jaar overschilderd te zijn geweest, zijn ze aan het begin van de 20ste eeuw weer blootgelegd. Daardoor zijn de schilderingen verkleurd en is de verflaag heel dun. Om bezoekers een idee te geven van wat er is afgebeeld, en hoe het gewelf ooit bedoeld is, is de Zuiderkerk bezig met restoratoren om de gewelfschilderingen digitaal te reconstrueren. 

Daarvoor is meer kennis nodig over de gebruikte pigmenten en de verftechniek, en werd aan de medewerkers van het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gevraagd of ze onderzoek naar de gewelfschilderingen konden doen. Dat betekent natuurlijk maar een ding: de schilderingen van dichtbij bekijken! Gelukkig kon een hoogwerker de kerk in om de onderzoekers en restoratoren met meetapparatuur naar de schilderingen toe te brengen. Tussen de balken manoeuvreren in een klein bakje in de lucht is niet eenvoudig. Maar de schilderingen kun je zo wel mooi in detail bekijken. En wat ziet de kerk er vanuit het gewelf anders uit!

Video 
Korte impressie van de Zuiderkerk in Enkhuizen en de gewelfschilderingen

Reacties