U bent hier

Onvergetelijk museum

maandag 27 november 2017 - 14:32

Op Wereld Alzheimer Dag (dat was 21 september jongstleden) lanceerden het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven de publicatie Onvergetelijk – Kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren

Onvergetelijk bestaat uit rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun naasten en werd in 2013 door het Stedelijk en het Van Abbe geïnitieerd. Dankzij steun van het Gieskes-Strijbis Fonds ontwikkelden de musea in 2014 een intensief trainings- en implementatieprogramma, waarmee tien andere Nederlandse musea de kans kregen zelf een programma voor deze doelgroep op te zetten. Het landelijke uitbreidingsproject werd begeleid, beschreven en geëvalueerd door middel van uitvoerig wetenschappelijk onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc), afdeling psychiatrie, dat de implementatie en impact van het Onvergetelijk-programma onderzocht.

Tijdens Onvergetelijk-rondleidingen  bekijken deelnemers een klein aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Kennis over de getoonde objecten is geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staan het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.
 
De publicatie is online verkrijgbaar op www.onvergetelijkmuseum.nl

Reacties