U bent hier

Nominaties begonnen voor de Talentprijzen 2019

donderdag 16 mei 2019 - 11:59

Wie zijn het Museum- en Monumententalent 2019?

Vanaf vandaag kunnen jong professionals (tot 32 jaar) werkzaam in de monumenten- en museumsector weer meestrijden naar de Talentprijzen van 2019. Deze eervolle prijzen zijn niet alleen van betekenis voor de winnaars, maar brengen ook actuele thema’s als vernieuwing, diversiteit en verjonging in de erfgoedsector onder de aandacht.

Het Museumtalent en Monumententalent van 2019 onderscheiden zich doordat zij uitblinken in een project, een ambassadeur zijn op hun vakgebied of een voorbeeld zijn voor en jong en oud. Het werk van het Museumtalent is gerelateerd aan het museumcongresthema: een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. Het werk van het Monumententalent kan plaatsvinden op alle gebieden binnen de monumentensector: ambacht, advies, duurzaam, groen, restauratie, educatie, beleid.

Aandragen vóór 15 juli

De jonge talenten kunnen tot 15 juli aangedragen worden. Na de zomer maken twee deskundige jury’s een top drie voor beide prijzen bekend. De Museumtalentprijs wordt tijdens het Museumcongres op 3 oktober uitgereikt, de Monumententalentprijs op het Monumentencongres op 7 november.

Ontwikkeltraject

Het talent wint, naast de eer, een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van € 7000,– aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van € 3000,– besteden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organisator van de Talentprijzen.

Winnaars 2018

Vorig jaar won Welmoed Wijmans de prijs voor Monumententalent 2018. Zij blonk uit door haar inzet in het project 'Blik naar boven, zicht op de toekomst' (van de Stichting Grote Kerk Naarden). Het Museumtalent van afgelopen jaar was Davida de Hond. Als programmamaker bij het CODA museum excelleerde ze in vele educatieve projecten.

Meer info en aanmelden

Meer info over de Talentprijzen, de aanmeldingscriteria en de aanmeldingsformulieren zijn te vinden op deze website onder Talentprijzen.

Reacties