U bent hier

Museumtalent 2018: Davida de Hond, programmamaker CODA Museum

vrijdag 5 oktober 2018 - 09:13

Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda.

Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn is het Museumtalent van 2018. De prijs is 4 oktober op het nationaal Museumcongres in Den Haag uitgereikt door Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van OCW. Davida krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds ter waarde van vijfduizend euro.

De andere twee finalisten, Femke Veeman van het EYE Filmmuseum en Brigitte Jansen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ontvangen een cheque voor een buitenlands congres van 1500 euro. Deze congresreizen worden ook door het Mondriaan Fonds gefinancierd.

De Museumtalentprijs is ingesteld om jong talent tot en met 31 jaar in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en innovatieve ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. De Museumtalent prijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/OCW. De minister van OCW wil met de talentprijs de verbinding van generaties in de erfgoedsector bevorderen en positieve aandacht genereren voor de jonge museumprofessionals.

Brede belangstelling

Al meer dan tien jaar is Davida de Hond (31) actief in educatieve projecten binnen het erfgoed in Nederland. Zij is daarmee geen startend talent voor het Museumtalent 2018, maar volgens de jury een jonge professional met potentie om door te groeien naar een leidinggevende positie in de museumwereld. Juist die potentie, de brede belangstelling en betekenis voor de sector van Davida de Hond, honoreert de jury met een plek in de finale. Davida is werkzaam bij het CODA museum in Apeldoorn als programmamaker en als bestuurslid betrokken bij diverse culturele organisaties, zoals de vriendenvereniging van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, de Rotterdamse Raad voor Cultuur en het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

Vanuit CODA legt zij voortdurend verbindingen tussen diverse doelgroepen waarbij participatie en diversiteit een vanzelfsprekend onderdeel vormen. Zij is in staat collegae en externen mee te nemen in haar visie, waarbij beleven en ervaren, creativiteit en het ontwikkelen van het deductieve vermogen centraal staat. Davida is betrokken bij de ontwikkeling van het Experiencelab in CODA. Daarnaast werkt ze op dit moment aan een programma in Apeldoorn dat de rol van taal en cultuur benadrukt in de eigen buurt samen met nieuwkomers. Ook ontwikkelde zij de Open Monumenten Klassendagen met een speciaal lesprogramma voor het Primair Onderwijs en het Verzetsproject dat nadrukkelijk inzoomt op het thema vrijheid-onvrijheid.

Davida de Hond, winnaar Museumtalent 2018

De winnaar aan het woord: 'Voor mij staat het begrip agora nog altijd centraal. Agora betekent letterlijk de verzamelplaats in het hart van de (Griekse) gemeenschap van toen. Maar voor mij staat agora ook in relatie tot de cultuursector. Het is het museum als ontmoetingsplaats en het gaat over het bereiken, betrekken en verbinden van verschillende, nieuwe cultuurgebruikers. Daar zit mijn passie.' 

Lees hier het volledige juryrapport Museumtalentprijs 2018.

Reacties