Museum Beelden aan Zee wint RAAK Stimuleringsprijs

maandag 21 november 2016 - 11:43

Museum Beelden aan Zee heeft de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. Dat is een prijs die musea wil stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

In Nederland zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken en andere objecten in een museum. Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon riepen daarom de RAAK Stimuleringsprijs in het leven.

Voelend ontdekken

In het nieuwe programma voor blinden en slechtzienden dat het Scheveningse museum wil ontwikkelen, zal het de tactiele beleving centraal stellen. Bezoekers kunnen moderne en hedendaagse beelden, materialen en technieken al voelend en ruikend ontdekken. Ook wil het museum speciale beeldhouwworkshops aanbieden.

De jury beoordeelde het plan van de Museum Beelden aan Zee met een 8,1. Ze waardeerde met name dat het museum de doelgroep wil betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van het plan. Het publiek riep Museum Beelden aan Zee ook uit als winnaar. Het museum kreeg ook 51% van de publieksstemmen.