U bent hier

Monet had misschien toch wel gelijk

woensdag 23 mei 2018 - 13:34

Het blauwe huis in Zaandam. Foto: Stichting Monet in Zaandam

Lang is gedacht dat Claude Monet ruim gebruik had gemaakt van zijn artistieke vrijheid toen hij 'La maison bleue, Zaandam' schilderde. Het huis op het schilderij uit 1871 is namelijk helderblauw in plaats van het bekende Zaanse groen. Maar onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wijst uit dat Monet misschien toch wel de werkelijkheid heeft weergegeven.

Ergens rond de tijd waarin de Franse schilder in Zaandam werkte, is het huis aan de Hogendijk dat hij afbeeldde echt blauw geweest. Het was toen beschilderd met verf die bestaat uit Pruisisch blauw gemengd met zinkwit. De Rijksdienst onderzocht een monster van alle lagen verf op de originele planken van het rijksmonument, omdat men eerst dacht dat deze blauwe verf naar blauw verkleurd Bremergroen was. Het blauwe huis is gebouwd in 1724.

Bij het onderzoek ontdekte de Rijksdienst dat het in de eerste jaren na de bouw ook blauw geschilderd was, maar toen met smalt. Dat is bijzonder. Nooit eerder trof de dienst smalt in buitenverf aan. Die oude verflagen met smalt, een fijngemalen blauw glas, zijn nu echter geheel vergrijsd. In andere jaren, voor en na 1871, zijn de planken groen geweest, zowel in lichte als donkere varianten. De houten zijgevel is tegenwoordig opnieuw blauw geschilderd. 

Luc Megens, specialist conservering en restauratie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, verrichtte dit onderzoek.

Reacties