Managing indoor climate risks - nieuwe RCE-publicatie

dinsdag 20 november 2018 - 14:34

Een visualisatie uit de publicatie 'Managing indoor climate risks'

Onlangs verscheen een Engelstalige RCE-publicatie waarin een 9-stappenplan voor klimaatbeheersing van musea is opgenomen. Klimaatbeheersing wordt steeds meer een onlosmakelijk onderdeel van het museumbeleid. Wat moet er worden ondernomen om dit beleidsmatig  op te zetten?

Om te weten welk klimaatbeleid passend is, moet er eerst worden nagegaan voor welk museum dit is bedoeld. Wat maakt het museum uniek? Welk onderdeel van de collectie vraagt meer of minder aanpassing op klimaatgebied? Ook van belang is het gebouw waarin de collectie huist: is het een historisch pand of een nieuwe gebouw? Daarnaast hebben ook de werknemers en de bezoekers invloed op de wijze van klimaatbeheersing. Vervolgens is het zo dat voor elke ruimte weer andere klimaatrisico’s kunnen gelden. De analyse die antwoord geeft op deze (en meer) vragen vormt het beginpunt voor de ontwikkeling van verschillende strategieën om het binnenklimaat van het museum optimaal te kunnen te beheren.

Deze brochure is bedoeld voor mensen die beleidsmatig of anderszins te maken hebben met klimaatbeheer voor musea en iedereen die in deze materie is geïnteresseerd. Klik hier voor de publicatie.