Larense 'Denker' van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

donderdag 14 februari 2019 - 11:41

Tonny Beentjes bij de Larense 'Denker'. Foto: Paul Kramer.

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Het beeld wordt twee dagen later zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benadert het museum Tonny Beentjes, vakdocent restauratie en conservering metaal aan de UvA, voor advies over de beste behandeling van het beeld. De inzet van 3D-technieken bleek effectief en probleemloos toepasbaar.

De Larense Denker werd zwaar gehavend terug gevonden. Koperdieven hadden met een slijptol geprobeerd het beeld in stukken te zagen. ‘Overal in het beeld waren zaagsneden te vinden, letterlijk van top tot teen’, blikt Beentjes terug. Het onderzoek naar de behandeling van het beeld was het beginpunt van zijnpromotieonderzoek. Hij promoveert op vrijdag 22 februari aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees hier het hele artikel.