Hollandse ooievaars naar Japans voorbeeld

maandag 26 maart 2018 - 16:56

Vaas met twee vogelkoppen als oren, polychroom decor met vogels naar een ontwerp van Theo van Hoytema, aardewerk, tinglazuur, h.: 21 cm, d. 21 cm (Delft, 1898).

Zeegezichten- en 'Panorama'-schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een verwoed verzamelaar. Niet alleen van het werk van kunstenaars van de Haagse School en de Barbizon-schilders, maar ook van Japanse toegepaste kunst (o.a. samoeraizwaarden, schalen) en het aardewerk van Theo Colenbrander – die zich vaak liet inspireren door Japanse vazen. Eind 19de eeuw was het verzamelen van Japanse kunstnijverheid een enorme rage in Nederland.

Het is allemaal te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag, waar de mooie, kleine expositie ‘Mesdag & Japan’ is te zien. Een van de tentoongestelde stukken is een vaas van de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema (1863-1917), een bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij tekende weliswaar niet de populaire Japanse kraanvogels, maar gewoon Hollandse ooievaars. Wel gaf hij ze weer in het platte vlak met contourlijnen – naar Japans voorbeeld.

'Mesdag & Japan', De Mesdag Collectie, Den Haag, 7 maart-7 juni 2018.