'Het portret van een jager' uitgeleend aan het Centraal Museum

woensdag 27 februari 2019 - 13:26

'Het portret van een jager', door W. Eversdijck, ca. 1660, inv.nr. NK1940.

Een van de schilderijen die de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming voor haar nieuwste project gebruikte komt uit de collectie die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert: 'Het portret van een jager' van W. Eversdijck (ca. 1660). Het hangt in het Centraal Museum in Utrecht.

In 2011 begon Joyce Vlaming aan haar project, waarin ze op secure wijze zwarte ‘bijfiguren’ in historische 17de- en 18de-eeuwse schilderijen portretteert. Deze jongens (en soms ook meisjes) staan afgebeeld op de portretten van de beau monde van Nederland, in een periode waarin slavernij nog bestaat. Lang is gedacht dat deze bijfiguren fictief waren, maar uit onderzoek blijkt dat steeds meer geportretteerden wel degelijk hebben bestaan.

Vlaming selecteert voor deze tentoonstelling twaalf schilderijen uit verschillende particuliere en museale collecties in Nederland, waaronder ook de collectie van het Centraal Museum. Door middel van fotografie verwisselt ze de hoofd- en bijrol in het portret en laat ze ons opnieuw naar een schilderij kijken. Ook probeert ze zoveel mogelijk persoonsgegevens van de geportretteerden te verzamelen. Twaalf anonieme personen krijgen zo beetje voor beetje hun geschiedenis terug. De portretten zijn te zien naast beelden van de originele werken in hun context..

De tentoonstelling 'Joyce Vlaming: Act II, 12 Portraits' is t/m 30 juni 2019 te zien in het Centraal Museum.