U bent hier

Herenigd in Sarajevo – keramiek van Ben van Renssen

donderdag 15 augustus 2019 - 12:24

Een van de vijf sculpturen van Ben van Renssen, die nu in de woning van de Nederlandse ambassadeur in Sarajevo staat.

In de representatieve woning van de Nederlandse ambassadeur in Sarajevo staan sinds kort vijf bijzondere sculpturen. Ze zijn begin jaren zeventig gemaakt door Ben van Renssen. Dat zijn werk zich nu in Bosnië en Herzegovina bevindt, is voor Van Renssen heel waardevol. In de Joegoslavische burgeroorlog verloor hij namelijk zijn zoon.

Door Sylvia van Schaik 

Even ben je op het verkeerde been gezet door de vlekken, krassen en deuken. Zijn dit gebruikte verpakkingen? Nee, het zijn beelden van de Nederlandse kunstenaar Ben van Renssen. Ze bestaan uit aardewerk en zijn gecreëerd tussen 1969 en 1975. ‘Deze kunstwerken heb ik in een periode gemaakt waarin ik een aantal keren door Joegoslavië trok’, vertelt Van Renssen. De vijf sculpturen maken deel uit van de kunstverzameling van de Staat die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert. Sinds een paar maanden staan ze in een vitrine in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Sarajevo, het huis dat hij ook voor representatieve ontvangsten gebruikt. De Rijksdienst heeft ze voor langere tijd in bruikleen gegeven. 

Ben van Renssen verwierf begin jaren zeventig bekendheid als een van de beste Nederlandse keramisten, destijds onder de naam Kees van Renssen. Hij laat zich vaak inspireren door voorwerpen uit de huiselijke omgeving, zoals blikken, papieren draagtassen en ander wegwerpmateriaal. Zijn werk is te vinden in vooraanstaande musea, zoals Museum Boijmans Van Beuningen, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Groninger Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Ook maakt hij keramiek voor de openbare ruimte. De Rijksdienst beheert zestien werken van Van Renssen. 

Dutchbatter 

Het is van grote emotionele waarde voor Van Renssen dat zijn kunst nu in Sarajevo te zien is, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Aan de rand van het land, bij Srebrenica, sneuvelde namelijk in juli 1995 de Dutchbatter Raviv van Renssen, de zoon van de kunstenaar, midden in het geweld van de Joegoslavische burgeroorlog. Met het tentoonstellen van de vijf sculpturen in Bosnië en Herzegovina zijn vader en zoon op een bijzondere manier herenigd. 

Ter nagedachtenis aan zijn zoon richtte Ben van Renssen de stichting Raviv op. Via deze stichting leidt hij samen met zijn partner en medekunstenaar Paula Meiers keramisten uit Srebrenica op tot docent, dit jaar vooralsnog op proef. Dat doen zij in hun atelier en keramiekgalerie Agan in Frankrijk. De nieuwbakken docenten kunnen hun vers verworven kennis weer overbrengen op andere kunstenaars in Srebrenica. Als mensen keramiek maken, kunnen ze zinvol en vreedzaam samenwerken, zo is het idee. Ook als dat op oude verpakkingen lijkt. 

Sylvia van Schaik, conservator bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, draagt zorg voor de vijf sculpturen (zie ook www.galerie-agan.fr). Met dank aan Philippien Noordam en Lonneke Cruijsberg van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Reacties