U bent hier

Foto's van het heropende Van Doesburg Rinsemahuis

vrijdag 20 juli 2018 - 12:45
Voorgevel Van Doesburg-Rinsemahuis

Voorgevel Van Doesburg-Rinsemahuis, Torenstraat 3 in Drachten. Foto: Mariël Polman.

Zaterdag 30 juni 2018 vond de officiële opening van het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten plaats. Al vanaf 2013 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – met (kleur)onderzoekers Luc Megens en Mariël Polman – betrokken bij de restauratie / reconstructie van dit pand. De samenwerking met het Museum Drachten is nu afgerond. Het resultaat? Bekijk de fotoserie! Dit is alvast een voorproefje. Vanaf het najaar zullen er rondleidingen door dit prachtige huis worden gegeven. Houd hiervoor de website van Museum Dr8888 in de gaten.

Begin jaren twintig van de twintigste eeuw speelt Drachten een belangrijke rol in de geschiedenis van de Stijlbeweging. Grondlegger van deze beweging, Theo van Doesburg (1883-1931) raakt tijdens zijn diensttijd, enige jaren eerder, bevriend met de Drachtster schoenmaker en dichter Evert Rinsema (1880-1958). Door de bezoeken die Van Doesburg aan Drachten brengt, breidt de vriendschap zich uit naar Rinsema’s broer: Thijs Rinsema. Thijs (1877-1947) is schoenmaker, maar in zijn vrije tijd actief als kunstenaar.

Papegaaienbuurt

In september 1920 maakt Van Doesburg kennis met de Drachtster architect C.R. de Boer. Op dat moment werkt de gemeentearchitect aan een complex middenstandswoningen. De Boer vraagt Van Doesburg om commentaar op zijn ontwerp en om kleuradviezen voor interieur en exterieur van de woningen. Voor Van Doesburg is dit de eerste grote architectuuropdracht waarin hij zijn nieuwe ideeën over de integratie van beeldende kunst en architectuur kan realiseren.

Hij legt zijn ideeën gedetailleerd vast op grote tekeningen, waarvan een groot aantal nu deel uitmaakt van de collectie van Museum Dr8888. Hij adviseert de gevels wit te pleisteren en het houtwerk te voorzien van 'pittige' kleuren: rood, geel en blauw. De woningen deden in Drachten zoveel stof opwaaien, dat ze al in 1922 werden overgeschilderd. De scheldnaam ‘papegaaienbuurt’ bleef in gebruik. Zesenzestig jaar later is het  het huis weer geschilderd volgens het originele ontwerp van Van Doesburg.

Reacties