Expositie Dolf Henkes met veel RCE-bruiklenen

dinsdag 23 oktober 2018 - 14:55

Impressie van de tentoonstelling over Dolf Henkes in Verhalenhuis Belvédère.

De tentoonstelling 'La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd' is tot en met 14 december 2018 te zien in Verhalenhuis Belvédère Rotterdam.
Het thema laat werken van kunstenaars uit Tweede Wereldoorlog zien, alsmede werken van hedendaagse kunstenaars die oorlogsgebieden ontvlucht zijn.

De RCE heeft voor deze tentoonstelling 21 werken van de Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989) in bruikleen gegeven. Henkes  maakte de bombardementen op Rotterdam van heel dichtbij mee. Zijn werk veranderde hierdoor voorgoed. Aan een goede vriend schreef hij destijds: 'Soms voel ik nog de bombardementen of het opblazen van de haven, daar zaten we middenin. Het gevoel daarvan is alleen nog maar te schilderen. En toch, altijd moet ik opnieuw beginnen. Het is bodemloos, maar groot.'

Henkes produceerde veel, heel veel werk. Direct na de bevrijding reisde hij op uitnodiging van die vriend naar de Antillen en naar Mexico en New York. Daar beleefde hij zijn internationale doorbraak met de tentoonstelling 'La Guerra' in Mexico in Palacio de Bellas Artes. Tekeningen en op papier geschilderde afbeeldingen van de verwoesting van de Rotterdamse haven en stad vormde de kern van de expositie. Ruim 70 jaar later brengt het Verhalenhuis Belvédère opnieuw 'La Guerra' voor het voetlicht als kern voor een expositie van nu.

Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht. Open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én doordeweeks wanneer de deur openstaat, wandel gerust binnen. Toegang gratis.