U bent hier

... en de winnaar is: Imara Limon!

vrijdag 6 oktober 2017 - 15:16

Imara Limon ontvangt Museumtalentprijs 2017 van DG cultuur Barbera Wolfensberger

Op het Museumcongres in Haarlem is Imara Limon uitgeroepen tot Museumtalent van 2017.

De prijs houdt in dat Imara een ontwikkeltraject naar eigen inzicht mag samenstellen, gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De 28-jarige curator en programmamaker bij het Amsterdam Museum maakte in 2016 de tentoonstelling Zwart Amsterdam, over donkere rolmodellen in de stad. In haar nieuwste programma New Narratives worden de verhalen die culturele instituten presenteren over onze gedeelde geschiedenis, herschreven. Imara: “Het is cruciaal om je bewust te zijn van de herkomst en betekenis van de collectie als je werkt aan een inclusief museum. Deelnemers aan New Narratives bekijken de werken vanuit hun eigen achtergrond, waarbij ze hun gender, seksualiteit, religie en cultuur mee laten spreken.”

Gastdirecteur

Naast de ontwikkelprijs die ze kreeg, werd de winnaar door het Mauritshuis uitgenodigd om donderdagavond 9 november voor één avond gastdirecteur van dit museum te zijn, in het kader van Maurits& - het maandelijkse ‘after-work-event’ voor jonge cultuurliefhebbers.

Juryrapport

Imara is volgens de jury een terechte winnaar. “Een ambitieuze professional die de urgentie van deze tijd voor het herijken van collecties in musea goed aanvoelt. Zij overtuigt onvermoeibaar anderen - van geïnteresseerden tot tegenstanders en van directies tot peergroups - van het belang om het museum ‘inclusief’ te maken.” Op de Amsterdamse diversiteitsconferentie dit jaar riep Imara op tot samenwerking waardoor vervolgens 15 culturele instellingen inhaakten. Tevens zette zij een succesvol netwerk op van het Amsterdam Museum, de vereniging Ons Suriname en het New Urban Collective.

Overige genomineerden

Overigens was de jury onder de indruk van de krachtige bijdragen van álle genomineerden.

  • Marleen Hartjes, programmacoördinator ‘Special Guests’ bij het Van Abbemuseum in Eindhoven, voert het programma uit waarbij zij het hele Van Abbe betrekt. Ook is zij internationaal ambassadeur van Special Guests.
  • Duo Wouter Huijser en Jorrit Faber, online specialisten van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waren eindverantwoordelijk voor het online succes van de expositie ‘Let’s Youtube’.
  • Kristel Witkam, projectleider bij het Haags Preventie Netwerk van 7 culturele instellingen – waaronder het Haags Historisch museum, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - is verantwoordelijk voor de pilot Wateroverlast.

Reacties