U bent hier

Coloritmes – over het leven en werk van Willem Thijs

maandag 1 juli 2019 - 10:19

Willem Thijs had een immense bewondering voor het landschap.

De term ‘Coloritmes’ is door kunstenaar Willem Thijs gemunt. Hij had een grote bewondering voor het landschap. Zelf zei hij daarover: Een landschap is een horizontale en een verticale gedachte en daar zijn mijn abstracte composities op gebaseerd. Hij noemde zijn composities ‘Coloritmes’. Over zijn leven en werk is onlangs een boek verschenen.

Willem J.H. Thijs werd in 1932 in Tilburg geboren. Zijn vader was eigenaar van een textielververij. Als kind was hij gefascineerd door de kleuren die voor de productie werden gebruikt. In zijn eigen woorden: De rijkdom aan kleur in de fabriek van mijn vader was voor mij de basis voor mijn aangeboren kleurgevoel. Kleur gaf mij adem; kleur is mijn adem.

In 1956 werd hij toegelaten tot de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam waar hij zich specialiseerde in tekenen en aquarelleren. In zijn laatste studiejaar verwierf hij de Tetar van Elvenprijs voor de vrije schilderkunst (1959). In 1968 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Rijksacademie voor de faculteit van monumentale kunsten. In die functie hield hij zich bezig met de integratie van beeldende kunst in architectuur en omgeving. Daarnaast bleef hij zoeken naar een synthese tussen vrijheid en gebondenheid. In 1974 nam hij vrijwillig ontslag om zich te wijden aan het vrije kunstenaarschap. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag had hij een solotentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen (2007).

Thijs was veelzijdig; hij ontving monumentale opdrachten voor wandschilderingen, reliëfs, ’s graffito’s, gobelins, betonplastiek, mozaïeken, glasramen en spiegelobjecten. Zijn schilderijen, collages en assemblages maken deel uit van particuliere collecties in binnen- en buitenland en van openbare instellingen en het bedrijfsleven in Nederland.

En nu is er het rijk geïllustreerde boek met een mooi overzicht van zijn artistieke oeuvre. Een eerbetoon aan de kunstenaar die zijn abstracte ‘landschappen’ met zijn eindeloze kleurschakeringen tot pure poëzie wist te verheffen.

Het boek (€ 25,– excl. verzendkosten, € 4,15 standaard binnen Nederland) is te bestellen via Frans Meulenberg en bij Hanneke Grotenbreg.

Onderzoeker Rutger Morelissen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Rijkserfgoedlaboratorium) werkt op dit moment aan een artikel over de monumentale opleiding aan de Rijksacademie, waarin ook Willem Thijs uitgebreid aan bod komt.

Reacties