U bent hier

Werkconferentie - De vervreemdingsprocedure en de LAMO: praktijkvoorbeelden en dilemma’s

22
jan
dinsdag 22 januari 2019 - 10:00 | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort
Toevoegen aan persoonlijke kalender

De vervreemdingsprocedure, 2 jaar geleden ingevoerd met de Erfgoedwet, vraagt nog om meer bekendheid en uitleg. De directie Erfgoed & Kunsten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseren een werkconferentie over dit thema op dinsdag 22 januari 2019. Zet deze datum alvast in uw agenda! 

Gaat u uw collectie (her)waarderen, vervreemden of afstoten? Of gaat u verhuizen of verbouwen? En zoekt u daarbij een nieuwe bestemming voor uw cultuurgoederen.Dan bent u waarschijnlijk gehouden aan de vervreemdingsprocedure uit de Erfgoedwet. Deze wet is al twee jaar in gebruik maar de praktijk leert dat de procedure nog niet (voldoende) bekend is.

Tijdens de werkconferentie laten we zien hoe anderen het doen en delen we kennis met elkaar. We gaan in op veel gestelde vragen als: voor wie is de vervreemdingsprocedure? Hoe verloopt deze procedure in de praktijk? Welke informatie is nodig en waar moet verder rekening mee houden worden?

We spreken u graag op dinsdag 22 januari 2019 bij de RCE in Amersfoort.

Met vriendelijke groet, namens de programmacommissie,

Robert Verhoogt - sr. beleidsmedewerker bij de directie Erfgoed & Kunsten
Iris Looman - adviseur roerend erfgoed & rijkscollectie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Voor wie:

 • eigenaren en beheerders van kunst(collecties) c.q. cultuurgoederen van:
 • gemeenten, provincies, de rijksoverheid
 • musea
 • publiekrechtelijke organisaties zoals universiteiten en scholen, medische centra en ziekenhuizen, Kamer van Koophandels, omroepen
 • (verenigingen van) kunsthandelaren, galerieën, veilinghuizen, bedrijfscollecties

Aanmelden en meer informatie

Deelname is gratis, maar u moet zich wel aanmelden. Omdat er een beperkt aantal plekken is en om zoveel mogelijk medewerkers van verschillende organisaties aanwezig te laten zijn, kunnen zich maximaal twee personen per organisatie aanmelden. We vragen u daarom aan te geven bij welke organisatie u werkzaam bent.

Programma

 • 8.45 uur - Registratie met koffie en thee.
 • 9.15 uur - Welkom door Susan Lammers, algemeen directeur RCE.
 • Michaëla Hanssen, afdelingshoofd Monumenten en Collecties RCE, u mee door het programma. We gaan in op het doel en de aanleiding van de vervreemdingsprocedure uit de Erfgoedwet, rollen en taken van eigenaren en beheerders, de overeenkomsten en de verschillen tussen de vervreemdingsprocedure en de LAMO.
 • Dingeman Kuilman, directeur van het Stedelijk Museum Breda, en Paul Alberts, projectleider Stadsdepot Breda, vertellen ons over hun ervaringen met waardering en vervreemding van objecten naar aanleiding van het collectieplan van het museum en in de aanloop naar de bouw van een nieuw stadsdepot.
 • Heleen Buijs, voorzitter van de Toetsingscommissie Beschermwaardigheid, vertelt over de rol en de werking van de commissie en wat zij voor u kan betekenen.
 • In de pauze kunt u netwerken en zijn er thematafels voor uw vragen over het toezicht op de procedure, de werking van de staatscourantmodule, de afstotingsdatabase en de LAMO.
 • 12.30 uur - Einde.

Voor meer info over de vervreemdingsprocedure.

Reacties