Tentoonstelling 'Back to Black' over de betekenis van ZWART

jun
vrijdag 21 juni 2019 - 10:00 tot zondag 20 juni 2021 - 17:00 | Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen, Belgie
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Zwart volgens textielkunstenaar Claudy Jongstra

Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Zie jij het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? 'Back to Black' gaat op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart. Deze tentoonstelling is te zien in Museum Hof van Busleyden in Mechelen, van 21 juni 2019 tot 21 juni 2021. Het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkte aan dit project mee.

Kleur speelde een belangrijke rol in de status van de Bourgondische machthebbers. Zwart riep toen al uitgesproken associaties op, zoals ‘voornaamheid’ of ‘rouw’. Dat zie je in de zwarte, statige kledij op de portretten van prominenten geschilderd door de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Er is echter maar weinig van die historische kleurenkennis overgeleverd. Wat we wel weten is dat kleur veel meer dan enkel een visueel fenomeen was voor de 16e-eeuwse stedelingen. Maakprocessen bespeelden toen alle zintuigen. In de receptenboeken treffen we een tot de verbeelding sprekende kleurentaal aan.

Eeuwenoude recepten

Maar hoe rook, klonk of voelde het vakmanschap van de kleurmeesters uit die tijd? Dat probeert 'Back to Black' te achterhalen. Wat als we de Bourgondische kleuren vandaag de dag opnieuw vervaardigen om ze weer te beleven zoals eeuwen geleden? Kunnen hedendaagse kunstenaars de eeuwenoude recepten nog uitvoeren en hetzelfde meesterschap bereiken als toen? En kan dit dan leiden tot inspiratie en nieuw werk? Net zoals in de rest van het museum staat de dialoog tussen heden en verleden centraal.

Samen met wetenschappelijke onderzoekers, artistieke partners én de museumbezoekers onderzoeken we de verfpraktijken van toen. De focus ligt op de kleur zwart, vertrekkende van historische receptenboeken en Bourgondische portretten tot de textiele vormentaal van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra.

In samenwerking met: het ERC ARTECHNE project (European Research Council), geleid door Sven Dupré (Universiteit Utrecht & Universiteit van Amsterdam), het Rijkserfgoedlaboratorium (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland), het departement Erfgoed van de Universiteit van Antwerpen, en Studio Claudy Jongstra.