The New Custodians: de keuzes die zij maken, die kennis die zij nodig hebben

okt
dinsdag 23 oktober 2018 - 09:30 tot 15:30 | Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Ontwerp van Studio Roozenburg. Een porseleinen kopje en een projectie in Augmented Reality. De beschouwer wordt meegevoerd in de productiecontext, gebruiken en rituelen van Chinees porselein.

Graag nodigen het Van Abbemuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed u uit voor het symposium The New Custodians: de keuzes die zij maken, die kennis die zij nodig hebben. De bijeenkomst vindt plaats op 23 oktober, van 9.30 tot 15.30 uur in het Van Abbemuseum.

Centraal staat de vraag hoe musea zich positioneren in de huidige samenleving en hoe zij betekenis geven aan de objecten in hun collecties. Het thema ‘reconstructie’ speelt hierbij een rol. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek en technologie kunnen ‘waarheidsgetrouwe’ kopieën van culturele objecten worden gepresenteerd. Maar wat zijn de gevolgen van al die mogelijkheden? Krijgt de authenticiteit van het object hierdoor juist een extra waarde? Welke afwegingen worden gemaakt om het publiek te betrekken bij de culturele waarden die culturele objecten (en daarmee de musea) representeren?

Dagvoorzitter Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe, neemt u mee door o.a. de volgende lezingen:

• Keynote lecture door Alistair Hudson, directeur van de Manchester Art Gallery en initiatiefnemer van het Grizedale Arts-project, waarin de relatie tussen ambacht, creativiteit en samenleving opnieuw wordt gedefinieerd.
  • Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, gaat met hem in gesprek vanuit haar visie op collectiepresentaties.
  • Andere sprekers reflecteren op het thema ‘reconstructie’ en presenteren de overwegingen die gemaakt werden bij reconstructies van kunstwerken van Theo van Doesburg, El Lissitzky, en Vincent van Gogh.
  • Ontwerpster Maaike Roozenburg laat zien hoe ontwerp, technologie en erfgoedobjecten samen komen en nieuwe betekenissen genereren.

Inschrijven

Het symposium is gratis toegankelijk, maar om deel te nemen vragen wij wel u te registreren. Klik hier om u in te schrijven.

Volledige programma

09.30 uur Inloop
10.00 uur Welkom door Tatja Scholte (RCE)

Ochtendprogramma