U bent hier

Driedaags MuseumCamp in het Muiderslot

13-15
jun
donderdag 13 juni 2019 - 16:00 tot zaterdag 15 juni 2019 - 17:00 | Muiderslot, Herengracht 1 1398 AA Muiden
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Bovenaanzicht van het Muiderslot, Foto: Beemflights.

MuseumCamp is een driedaags programma waarin museum- en erfgoedprofessionals samen de grenzen van het vak opzoeken en elkaar uitdagen. Wat gaan we doen? Het van oorsprong dertiende-eeuwse slot wil meer inzetten op de zintuigen en daarnaast de verbindingen tussen de binnen- en buitenruimte onderzoeken. De gebouwen van het Muiderslot, de collectie en het levende erfgoed in de tuinen vormen de case waarmee we aan de slag gaan. 

Op het programma staan inspiratiesessies van professionals binnen en buiten de sector, creatieve maaksessies onder leiding van Waag, borrelen in de Ridderzaal en vooral heel veel kennisuitwisseling met enthousiaste museumcollega’s! Bovendien is dit een kans om je tentje op te zetten in de pruimengaard van het kasteel of je slaapzak uit te rollen in de kazemat.

MuseumCamp is een initiatief van het Allard Pierson en Waag, gebaseerd op een idee van museumvernieuwer Nina Simon. Simon is auteur van het boek The Participatory Museum (2010) en directeur van het Santa Cruz Museum of Art and History. Zij organiseerde de eerste editie van MuseumCamp in 2013. Centraal in haar visie staat visitor participation: hoe laat je bezoekers participeren in het museum? Interactie met bezoekers maakt musea en andere culturele instellingen dynamischer en relevanter voor de samenleving. Kijk hier voor meer informatie over de Amerikaanse MuseumCamp.

Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson, deed mee met de tweede editie van MuseumCamp in 2014. Nadat hij terugkwam, wilde hij graag een Nederlandse editie realiseren. Die kwam uiteindelijk twee jaar later: samen met Waag organsieerde het Allard Pierson de eerste editie in Nederland in 2016. De tweede editie was in 2018 in NEMO. Voor de derde Nederlandse editie van MuseumCamp gaat iedereen naar het Muiderslot.

Marian Duff geeft een interactieve masterclass over het opzoeken van dialoog rondom inclusiviteit en diversiteit en reflectie op deze thema's.

Aanmelden voor MuseumCamp 2019 kan hier. Prijs: € 250,- inclusief twee maal ontbijt, lunch, 1 x diner, koffie en thee.

Video 
MuseumCamp 2016

Reacties