U bent hier

Bijeenkomst - De restitutieprocedure WOII in de praktijk

22
jan
dinsdag 22 januari 2019 - 13:00 tot 17:00 | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort.

U heeft een verzoek tot restitutie van een kunstwerk ontvangen of u wilt zelf een restitutieverzoek indienen. Welke procedure kunt u dan doorlopen? Wat doet het Expertisecentrum Tweede Wereldoorlog en Restitutieverzoeken dat op 1 september 2018 van start is gegaan bij het NIOD? Op deze en meer vragen geven we antwoord tijdens deze bijeenkomst op dinsdag 22 januari. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tienduizenden kunstvoorwerpen vanuit Nederland in Duitsland terechtgekomen. Bijvoorbeeld door verkoop, maar ook door roof of confiscatie. Een deel van deze werken is na de oorlog in Nederland teruggekeerd en ondergebracht in de Rijkscollectie met de aanduiding NK-collectie. Hiervan is een deel tot in de vijftiger jaren teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Daarnaast zijn er in Nederland werken die geroofd zijn voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar niet in de NK-collectie zitten. Bijvoorbeeld omdat ze pas vele jaren na de oorlog aangeschaft. 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de restitutiemogelijkheden van deze kunstwerken en de procedures hieromheen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. 

Noteer alvast in uw agenda: 22 januari 2019 in de middag. In december ontvangt u de uitnodiging met het programma en de mogelijkheid om u aan te melden.

De bijeenkomst is voor:

  • verzoekers en hun gemachtigden;
  • eigenaren en beheerders van kunstobjecten zoals overheden, musea, universiteiten en omroepen;
  • anderen die beroepshalve te maken hebben met dit onderwerp zoals (leden van verenigingen van) kunsthandelaren, medewerkers van veilinghuizen en beheerders van bedrijfscollecties.

Aanmelden en meer informatie

Deelname is gratis, maar u moet zich wel aanmelden. Omdat er een beperkt aantal plekken is en om zoveel mogelijk medewerkers van verschillende organisaties aanwezig te laten zijn, kunnen zich maximaal twee personen per organisatie aanmelden. We vragen u daarbij aan te geven bij welke organisatie u werkzaam bent.

Programma

  • 13.00 uur - Registratie met koffie en thee.
  • 13.30 uur - Welkom door Susan Lammers, algemeen directeur RCE.
  • Middagvoorzitter Rob Polak, oud-advocaat met een brede ervaring in de restitutieproblematiek, neemt u mee door het programma. We gaan in op de veranderingen van de uitvoering van het beleid, de aanpassingen die doorgevoerd zijn en de activiteiten van het Expertisecentrum.
  • Bas van Lier vertelt over zijn ervaringen als verzoeker. 
  • Rob Polak en Alfred Hammerstein, voorzitter van de Restitutiecommissie, reflecteren op het besprokene.
  • Frank van Vree, directeur van het NIOD, spreekt een column uit.
  • 17.00 uur - Einde en gelegenheid om met elkaar na te praten met een drankje.

Klik hier voor meer informatie over de restitutieprocedure WOII.

Heeft u vragen over deze bijeenkomst, neemt dan contact op met: 
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Restitutiecommissie
NIOD

Reacties