Dingen niet doen is duurzaam

maandag 14 maart 2016 - 16:23

Architect Jurriaan van Stigt presenteerde op de museumkennisdag in Filmmuseum Eye zijn duurzame depot: het Kolleksjesintrum Fryslan. Een van zijn vuistregels voor verduurzaming is: dingen niet doen levert de grootste beparing op. Een (gewone) lamp niet aandoen is duurzamer dan een duurzame lamp wel aandoen. Een waarheid als een koe, zelfs in Fryslan, maar daarom niet minder treffend.

Verduurzaming gaat over doen en laten, meer dan over machines en gebouwen. Dus, zo stelde Van Stigt, de conservator is evenzeer deel van het duurzame museumbeleid. Minder objecten betekent minder ruimte: ontzamelen is duurzaam. Een andere opslagsystematiek maakt het depot compacter. Daarom is de collectiebeheerder ook verantwoordelijk voor duurzaam museumbeleid.

Het project 'Verduurzaming museale sector' van de Museumvereniging is geïnitieerd door de sectie Facilitymanagement. Logisch, want daar vind je de gebouwenbeheerders van de museale sector en die gaan over de energierekening. Maar duurzaamheid is niet hun exclusieve werkterrein. Van directie tot werkvloer, van depot tot publieksevenement, het is een integrale verantwoordelijkheid. En maak de bezoeker deelgenoot. Wat dat betreft komt de trend van open en toegankelijke depots (want daar mogen we toch wel van spreken) op een goed moment.