'We zijn meer met ons gezond verstand gaan nadenken'

Interview met Manon Borst, directeur Museum Martena in Franeker, waar samen met de RCE een risicoanalyse is uitgevoerd.

‘In 2006 ging ons museum verhuizen naar het huidige pand in het centrum van Franeker, een stadskasteel uit 1506. Een prachtig monument, maar wel eeuwenoud en vol kieren. Voor we er introkken, moest het eerst aangepast worden aan de eisen van de moderne tijd. Daarom kwam er een dure klimaatinstallatie die netjes op zolder werd geïnstalleerd. Het museum is daarna ingericht en de eerste bezoekers kwamen over de vloer. Alles onder controle, zo leek het.

Torenhoog bedrag

Maar na een maand kwam de eerste energierekening binnen. Ik schrok me wild. Een torenhoog bedrag. En om nou te zeggen dat het klimaat op orde was. Nou, nee. De wijzers van de thermohydrograaf schoten alle kanten op. Terwijl wij ons probeerden te houden aan de strikte richtlijnen – 18 graden Celsius en 50 procent luchtvochtigheid – van het toenmalige Instituut Collectie Nederland. Ik heb ze toen meteen gebeld. Gelukkig waren ze net aan het nadenken over het beheer van collecties in oude, moeilijke gebouwen. Samen zijn we toen een onderzoek begonnen, waarbij ook de TU in Eindhoven betrokken was.

Andere maatregelen

Allereerst hebben we nauwkeurig gekeken naar ons gebouw en de collectie. We constateerden dat we geen Mona Lisa’s in huis hadden en dat we per object best konden beslissen of die luchtvochtigheid van 50 procent per se noodzakelijk was. Kon het wellicht ook een iets hoger of lager percentage aan? Kortom, we zijn meer met ons gezond verstand gaan nadenken. Uiteindelijk is de klimaatinstallatie uitgezet en hebben we andere maatregelen getroffen. In de winter gaat de temperatuur op 17 à 18 graden, precies goed voor onze collectie en nog net aangenaam voor de bezoekers. Verder zijn kwetsbare schilderijen in klimaatkisten geplaatst, vitrines voorzien van stevige strips en zijn er bevochtigers neergezet. En de klimaatinstallatie? Die staat nog steeds op zolder. Onder een dikke laag stof.’

Dit interview staat ook in de nieuwe RCE-publicatie Risicomanagement voor collecties.