U bent hier

Samenwerken verandert museumlandschap

Het museumconsulentschap staat na moeilijker jaren, vanwege bezuinigingen in sommige provincies, nu weer volop in de belangstelling. Juist museumconsulenten hebben veel expertise op het gebied van samenwerken in netwerken. Een interview in Museumpeil hierover met Annette Gaalman, adviseur bij Erfgoed Brabant en sinds 2011 voorzitter van de stichting Landelijk Contact Museumconsulenten (LCM), het netwerk van provinciale museumconsulenten. 

De museumwereld lijkt een beetje in de knel te zitten. We praten over het matteüs-effect, met de grote musea gaat het steeds beter en met de kleine musea slechter. Merken jullie als museumconsulenten daar iets van?

'Ja, maar dan moeten we wel eerst beter benoemen wat de kleine musea zijn. De echte kleine musea, denk aan musea zonder betaalde kracht, of met maar één betaalde kracht en heel veel vrijwilligers, die musea doen het niet zoveel slechter dan tien jaar geleden, omdat ze nooit veel subsidie hebben gekregen. Het zijn vaak heel inventieve clubs, die goede banden hebben met de plek waar ze gevestigd zijn, die allerlei diensten van de omgeving in natura krijgen. De musea die het moeilijker hebben, dat zijn de middelgrote musea in de steden. Dat zijn meestal musea die twintig tot dertig jaar geleden betaalde krachten konden aantrekken en hun museum konden professionaliseren, maar sinds de crisis door grote bezuinigingen getroffen zijn. De politiek heeft vaak hoge verwachtingen van ze, vergelijkt ze met de grote succesvolle kunstmusea. Maar we moeten onder ogen zien dat historische collecties presenteren een heel ander verhaal is dan topkunst tonen.'

Lees het hele artikel in Museumpeil.

Tags 
Beheer

Reacties