Risicoanalyse in historische huizen - methoden en hun voordelen

Chateau de Versailles - sprookjeskasteel in sneeuwbui

Eind vorig jaar organiseerden European Royal Residences, DEMHIST en Chateau de Versailles het internationale symposium Preventive Conservation in Historic Houses and Palace-Museums: assessment methodologies and applications als afsluiting van het Europese EPICO onderzoeksprogramma. In de prachtige omgeving van het chateau de Versailles kwamen meer dan honderd deelnemers bijeen voor drie dagen presentaties en ronde tafel discussies over conditiebeoordeling, risicoanalyse, erfgoedzorg, conserveringsplanning en recente wetenschappelijke inzichten ter onderbouwing van preventieve maatregelen in historische huizen en kastelen. Er waren sprekers van onder andere de National Trust, English Heritage,  Neuschwanstein, het Vaticaan, Versailles en natuurlijk de Rijksdienst.

Bart Ankersmit gaf een lezing over het beheersen van het binnenklimaat in historische huizen. Aan de hand van de casus van Kasteel Heeswijk besprak hij de stappen van het besluitvormingsproces om op een duurzame manier tot een geschikt binnenklimaat voor de collectie te komen zonder dat dat ten koste van het historische gebouw gaat; de toepassing van de aanpak die is beschreven in het boek Managing Indoor Climate Risks in Museums.

Ik gaf een lezing over de verschillende smaken risicoanalyse, van eenvoudig en grof tot complex en gedetailleerd. Met voorbeelden van risicoanalyses in musea in historische gebouwen kwamen de voor- en nadelen van de methoden aan de orde en werd duidelijk welke methode goed genoeg is voor het doel. De tekst van de presentatie is op internet te vinden onder de titel Assessing risks in historic houses: approaches and benefits.

Mijn conclusies:

• Houd het kosteneffectief - de oplossing moet de inspanning waard zijn
  • Bouw op van eenvoudig naar complex
  • Wees je bewust van tekortkomingen en vooroordelen
  • Sluit aan bij methodes die in de organisatie gebruikt worden
  • Laat zoveel mogelijk belanghebbenden meedoen
  • Communiceer en creer betrokkenheid
  • Houd vol