U bent hier

RCE onderzoekt de kleuren van het Melnikovhuis in Moskou

Het atelier in het Melnikovhuis.

In de week van 26 februari tot en met 3 maart deden Luc Megens en Mariël Polman onderzoek aan het Melnikovhuis in Moskou. Ter promotie van het huis voor de nominatie voor de UNESCO World Heritage List zond de Russische televisie op het 8 uur journaal van 5 maart een reportage van de onderzoeken uit het afgelopen jaar uit. Mariël en Luc maakten onderdeel uit van dat internationale team en kwamen uitgebreid in beeld.

Architect en kunstschilder Konstantin Melnikov (1890-1974) ontwierp en bouwde het huis in 1927-1929 voor zijn familie (vrouw, dochter en zoon). Zijn zoon, kunstschilder Victor Melnikov woonde er tot zijn dood in 2006. Hij beheerde en bewaakte het bijzondere huis en maakte er toen al een museum van voor zijn vader en hemzelf.

Zeshoekige ramen

Het dubbel-cilindrische huis is een icoon van de avantgarde en ziet er na negentig jaar nog volledig tijdloos en modern uit. De zeshoekige ramen zijn beeldbepalend, maar Melnikov ontwierp ook de ingenieuze gemetselde honingraadconstructie en een verwarmings- en communicatiesysteem dat nog steeds intact is. De oorspronkelijke kleurtoepassing en schildertechniek is essentieel, vergelijkbaar met het modernisme in Nederland en vanwege het feit dat Melnikov behalve architect ook kunstschilder was.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het huis gerestaureerd. Het is nu een museumwoning van het architectuurmuseum Schusev State Museum of Architecture en nog altijd in eigendom van de familie Melnikov. Dankzij een toelage van het Amerikaanse Getty Instituut kon een internationaal team onderzoek doen naar de huidige toestand, waarin de restauratie en de oorspronkelijke toestand nauwkeurig onder de loep zijn genomen.

Opnieuw gevraagd

De coördinatie is in handen van Tapani Mustonen, de Finse restauratiearchitect die eerder succesvol de bibliotheek van Alvar Aalto (1927-1935, Viipori, Rusland, voormalig Finland) heeft gerestaureerd (1994-2013). Mariël Polman en Matthijs de Keijzer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hadden daar onderzoek uitgevoerd en zodoende werd de RCE opnieuw gevraagd voor dit project.

Russische experts bestudeerden de constructie, bodemgesteldheid, pleisters en systemen zijn door bestudeerd, ook de inventarisatie van alle objecten in de woning en het bouwhistorisch onderzoek namen zij voor hun rekening. De Nederlandse architect Holger de Kat zorgde voor de foto’s met thermische camera, die ook in beeld komen bij het nieuwsitem op 5 maart. Directeur van de museumwoning Pavel Kuznetsov begeleidt het hele proces, ook hij is te zien in het journaal. De museumwoning wordt dag en nacht bewaakt - de bewakers zijn ware huismeesters.

Uit het vooronderzoek in 2018, uitgevoerd door Mariël Polman, bleek dat de nadruk van het kleuronderzoek op analyses van verfdwarsdoorsneden moest komen te liggen. Vandaar dat Luc Megens en Mariël Polman nu alle belangrijke onderdelen bemonsterd hebben. Luc Megens zal een 15-tal monsters kunnen analyseren. In afwachting van extra onderzoeksgeld zal het onderzoek later kunnen worden voortgezet.

Klik hier voor het niet-ondertitelde Russische nieuwsitem.

Mariël Polman, specialist kleur en schilderingen, en Luc Megens, specialist conservering & restauratie, werken beiden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Reacties