U bent hier

Nieuwe techniek ontsluiert 500 jaar lang verborgen Mixteekse tekst

Onderzoekers van de Universiteit Leiden, Delft en Oxford’s Bodleian Libraries hebben met nieuwe technieken verborgen details uit een uiterst zeldzame Mixteekse Codex weten te ontrafelen. De codex stamt uit 1560, vóór de Europese kolonisatie van Mexico. Het gaat om onderzoek dat door NWO gefinancierd is in het kader van het programma Science4Arts.

Deze verborgen tekst is 500 jaar geleden verdwenen achter een laag pleister waarna het boek opnieuw werd bewerkt tot de Codex Selden. De onderzoekers gebruikten hyperspectral imaging technieken om de verborgen pictogrammen van dit bijzondere document te ontsluieren. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Archaeology: Reports.

Mexicaanse codices van voor de kolonisatie behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende artefacten van de oude culturen in dit gebied. Minder dan 20 van deze boeken overleefden de kolonisatie door de Spanjaarden. Codex Selden, ook bekend als Codex Añute, dateert uit 1560 en is één van de vijf codices uit het Mixteekse gebied, in de huidige deelstaat van Oaxaca, Mexico. Een complex geheel van pictogrammen, symbolen en felle kleuren toont de geschiedenis van koninklijke families, steden, oorlogen en veroveringen. Een betere inkijk in de geschiedenis en cultuur van pre-koloniaal Mexico kun je je niet wensen. 

Lees ook meer over het project op de website van de Universiteit Leiden.

Tags 
Onderzoek

Reacties