Inkttekeningen Rembrandt onder de loep

Binnen de eerste financieringsronde van het NICAS (Netherlands Institute for Conservation, Art and Science), zijn zes grote onderzoeksvoorstellen en vijf kleinere, verkennende onderzoeken goedgekeurd. Een van de projecten waaraan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deelneemt is het onderzoek: 'Inzicht in Rembrandts inkttekeningen'.

Rembrandt heeft niet alleen een omvangrijk oeuvre aan schilderijen geproduceerd, maar ook een schat aan inkttekeningen. In dit project worden state-of-the-art optische technieken gebruikt om enkele van zijn inkttekeningen te karakteriseren. Gegevens over de samenstelling van de inkt en de interactie tussen inkt en papier worden gecombineerd in een model dat gebruikt kan worden om deze tekeningen te dateren, en om vast te kunnen stellen of een tekening echt van Rembrandt zelf is. Daarnaast levert het project inzichten op over de ontwikkeling van Rembrandt als pentekenaar.

Lees er meer over op pagina 20 in het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Houd voor verdere ontwikkelingen en nieuws over dit project het platform in de gaten.

Inzicht in Rembrandts inkttekeningen
Dr. E.B.M. Hinterding, Rijksmuseum Amsterdam
Partners: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Teylers Museum Haarlem, Museum Boijmans van Beuningen, Statens Museum Kopenhagen en CATS (DK), British Museum (UK), Louvre (FR), Kupferstichkabinett Berlin (DE), Albertina Vienna (AT).

Waarde